Tunnelmalliseen Eheys-tilaan noustaan vanhan, arvokkuutta henkivän punatiilirakennuksen portaita pitkin. Hoitoon saapuminen itsessään virittää kehon ja mielen taajuuksia – arjen kiireen kun voi jättää konkreettisesti taakseen, alas maan tasolle. Hoitomuotoja on tarjolla erilaisia ja tässä kirjoituksessa keskitymme Rosen-metodiin ja Reiki-hoitoon, joiden molempien ytimessä on aito yhteys itseen, hoitajan vierellä olo tässä hetkessä sekä lempeä, läsnäoleva kosketus.

Hoitohuoneen hyväksyvässä hiljaisuudessa on lupa pysähtyä hetkeksi ja päästää irti stressistä, lihasjännityksistä sekä kehoa ja mieltä kuormittavista negatiivisista tunnekokemuksista. Hoitojen aikana voi rauhoittua, rentoutua ja hiljentyä kuuntelemaan oman sisäisen viisautensa ääntä. Tai vaikka nukahtaa jos siltä tuntuu. Kotiin viemisiksi saa mukaansa kenties lisää itsetuntemusta, voimavaroja ja uudenlaista energiaa.

Rosen-metodi on kehoterapiamuoto, jossa terapeutti käsittelee kehoa ja lihaksia painelemalla – kuin kevyesti hieroen – ja kartoittaa kehon jännitystiloja. Samalla se on paljon enemmän: matka omien tunteiden ja kehomuistojen usein tiedostamattomaan ytimeen. Rosen-metodin mukaan keho on mielen muisti. Erilaiset traumaattiset tunnekokemukset voivat jäädä kehoomme lihasjännityksinä ja saatamme kantaa tunnepatoutumia mukanamme pitkänkin ajan takaa.

2F7B6485Rosen-metodissa hoitaja on läsnä hoidettavalle monella tasolla – kosketuksella, katseella, olemisella tai sanoilla. Oleellista on se, mikä hoidettavaa juuri sillä hetkellä koskettaa. Hoito tapahtuu hoidettavan ehdoilla ilman tavoitteita tai vaatimuksia: tarkoituksena on läsnäolevan kosketuksen kautta ohjata ihmistä itse oivaltamaan ja tunnistamaan kehon lähettämiä viestejä ja tunnemuistoja.2F7B6890

Reiki on ikiaikainen lempeä hoitomuoto, joka avaa ja tasapainottaa kehon omaa energiakenttää. Sana reiki muodostuu sanoista rei, eli henki ja ki, eli elämän energia/voima ja tiivistää hyvin sen, mikä hoidossa on olennaista. Hoitaja ei vaikuta aktiivisesti hoidon kulkuun, vaan toimii käsiensä kautta kanavana reikienergialle, joka aktivoi hoidettavan kehon ja mielen luonnolliseen paranemisprosessiin. Hoidettava vastaanottaa eheyttävää energiaa juuri sen verran kuin hän hoitohetkellä tarvitsee. Keho tietää kyllä.

Reikissä hoitajan oma läsnäolo ja energia tukee hoidettavan tunneprosessia ilman sanoja. Tärkeintä on, että hoidettava voi hoitoon tullessaan kokea olevansa luotettavissa ja turvallisissa käsissä ja ikään kuin kääntyä itseensä päin, tunnustellen, kuullostellen ja rauhoittuen. Kaikki pinnalle nousevat tunteet ovat sallittuja. Läsnäoleva kosketus jättää hoidettavaan syvemmän muistijäljen omasta sisäisen viisauden lähteestä, joka meissä kaikissa on.

Reiki ja Rosen ovat metodeina hyvin erilaisia ja silti niissä on jotain yhteistä. Kosketus ja läsnäolon tunne yhdessä muodostavat intuitiivisen polun, jota pitkin voi turvallisesti matkustaa syvälle omaan itseen.

Teksti: freelance-toimittaja, kirjoittaja Tanja Lupari
Kuvat: Markus Helander

Asiantuntijoina Tiina Surakka (Rosen) ja Nina Näränen (Reiki)

Tiina Surakka on Rosen-terapeuttiharjoittelija, joka tekee Rosen-hoitoja ja ohjaa Rosen-liikuntametodiin perustuvia tunteja. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja työskennellyt aiemmin muun muassa palovamma-, syöpä- ja lapsipotilaiden sekä heidän perheidensä parissa kohdaten ihmisiä vaikeissakin elämäntilanteissa. Rosenin pariin Tiina hakeutui aluksi itsensä takia ja ihastui Rosenin lempeään, läsnäolevaan ja syvältä koskettavaan vaikutukseen. Hän aloitti Rosen-metodin opiskelun vuonna 2011 ja valmistuu Rosen-terapeutiksi piakkoin.

Nina Näränen on reikiopettaja ja sisäisen hyvinvoinnin ohjaaja. Ninassa on yli 20 vuoden ajan elänyt vahva kiinnostus itsetuntemusta syventäviin asioihin, joihin hän on etsinyt erilaisia lähestymistapoja alaan liittyvien opintojen ja omakohtaisten elämänkokemusten ja niistä kumpuavien pohdintojen kautta. Merkittävimpiä oivalluksia Nina on viime aikoina saanut kehoterapia- ja hengitysterapeuttiopintojensa kautta. Nina opettaa tällä hetkellä Eheys-keskuksessa reikiä ja tekee erilaisia rentoutus- ja energiahoitoja.

Lisätietoja Eheyden palveluista: www.eheys.fi