Kännykän kello on 03.20. Samoihin aikoihin olen herännyt niin monena yönä aiemminkin. Keskeneräiset työasiat valtaavat hetkessä mielen. Niskaa särkee enkä löydä hyvää asentoa, jossa voisin yrittää nukahtaa uudelleen. Ahdistus saa kehon jännittyneeksi; tiedän jo kokemuksesta, että yöunet olivat tältä erää tässä.

Maailma ympärillämme on yhä kiireisempää ja suorituskeskeisempää. Talouden kireä tilanne vaikuttaa työelämässä ja tulevaisuus huolettaa monia. Kasvavien paineiden keskellä lisääntyvät myös ihmisten stressiperäiset unihäiriöt – yhä useampi ei saa illalla unta tai heräilee aamuöisin sänkyyn pyörimään.

Illalla torkun sohvalla elokuvan läpi, sen loputtua en muista juonesta mitään. Siirryn kohti makuuhuonetta, tuleva yö jännittää. Mitä jos en saa taaskaan nukuttua kunnolla? Pyörin levottomasti, aiemmin vaivannut uneliaisuus on tiessään. Lopulta kuitenkin nukahdan.

Ensimmäinen askel kohti levollisempaa unta on tarkastella ja muuttaa omia ajatuskuvioitaan uneen liittyen. Muutamasta huonosti nukutusta yöstä ei ole vielä syytä hätääntyä ja katkonainen uni ei ole niin haitallista kuin yleisesti uskotaan. Palomiesten keskuudessa on tutkittu, että jo muutaman tunnin uni palauttaa elimistön toimintakykyä.

Helpommin sanottu kuin tehty, ajattelee varmasti moni. Muutamalla käytännöllisellä keinolla voi kuitenkin saada jo paljon muutosta aikaiseksi. Pitkään jatkuneet krooniset univaikeudet ovat toki asia erikseen ja vaativat usein jo ulkopuolista apua.

Eheyden Eija Laakson vinkkejä laadukkaampaan uneen:

  1.  Lopeta stressaaminen siitä, ettet saa nukuttua. Älä jää sänkyyn pyörimään vaan nouse ylös, lue kirjaa, piirrä, tee jotain itselle mieluista! Voit myös kirjata mielessä pyörivät asiat ylös huolipäiväkirjaan ja palata niihin sitten seuraavana päivänä.
  2.  Nuku päiväunia. Jo lyhyet, n. 5-20 minuutin pituiset päiväunet helpottavat univajetta, tasaavat yliväsymystä ja edesauttavat katkaisemaan valvomisen kierteen, joka univajeesta helposti syntyy.
  3. Unen määrä on aina yksilöllistä. Vertailu muihin aiheuttaa vaan lisää painetta nukahtamiselle. Toisille riittää 6 tuntia yössä, toiset vaativat vähintään 8 tuntia unta tunteakseen olonsa levänneeksi. Tärkeintä on löytää itselle sopivin unen määrä.
  4. Opettele tunnistamaan unettomuuden syitä. Väsymys voi olla stressiperäistä eikä johdu aina välttämättä unenpuutteesta. Aiheuttaako työ tai ihmissuhteet stressiä? Mitä voisit tehdä sen helpottamiseksi?
  5. Säännöllinen unirytmi helpottaa unen saantia. Pyri menemään aina samaan aikaan nukkumaan. Tyypillisesti luonnollinen unirytmi kulkee 1,5 tunnin jaksoissa, joten pienen laskutoimituksen avulla voi selvittää itselleen parhaimman nukkumaanmeno- ja heräämisajan. Jos kellon soitto osuu aamulla kevyen univaiheen kohdalle, on olo luonnostaan virkeämpi.
  6.  Kiinnitä huomiota nukkumisympäristön rauhoittamiseen, ruokavalioon ja liikuntaan. Kännykät ja teeveet kannattaa sulkea hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Netistä löytyy paljon vinkkejä erilaisista iltapaloista ja ruoka-aineista, jotka tukevat unen saantia. Raskasta hikijumppaa kannattaa välttää iltaisin, koska se nostaa kehon aktiivisuustilaa.
  7. Kokeile meditointia sekä erilaisia hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Ne rauhoittavat kehoa ja aivoaaltoja tilaan, joka valmistaa meitä uneen. Ne auttavat myös yöllisten heräämisten aikana. Hiljennä mieli vaikka keskittymällä seuraamaan hengityksen luonnollista rytmiä. Kehon venyttely ja ravistelu joko seisten tai sängyssä maaten vapauttaa kehosta jännityksiä ja edesauttaa näin unen palautumista.

Osallistuin marraskuussa Eheyden järjestämään Stressiaamuun, jossa Eija Laakson ohjauksessa pääsin kokeilemaan rentoutus- ja hengitysharjoituksia käytännössä. Aamun muita toiminnallisia ja rentouttavia “kokeilupisteitä” olivat akupunktio, Rosen-metodi ja kuumakivihoito, joista kaikista voi löytää apua myös unihäiriöiden hoitoon. Tilaisuus antoi uusia näkökulmia omaan hyvinvointiin ja auttoi ymmärtämään, että tärkeintä on oppia kuuntelemaan itseään ja löytää tasapainoinen eheys oman kehon, mielen ja sielun välille – ja sen kautta itselleen parhaiten sopivat hoitomuodot, joita on tarjolla runsaasti. Lähdin tilaisuudesta virkistäytyneenä ja levollisin mielin kohti uutta päivää. Seuraavana yönä en herännyt kertaakaan.

Teksti: freelance-toimittaja ja -kirjoittaja Tanja Lupari

Asiantuntijana Eija Laakso

2F7B6738

Eija Laakso on toiminut pitkään työelämässä erilaisissa kehitystehtävissä. Tasapainon, levollisuuden ja keho-mieli-sielu –yhteyden etsiminen on vienyt hänet reikikurssille, siitä eteenpäin reikiopettajaksi, keho- ja energiahoitajaksi ja matka jatkuu edelleen. Oman kokemuksen kautta hän on oivaltanut, miten omassa elämässään ja arjessa voi saada muutosta aikaan pienillä askelilla. Eija ohjaa Eheydessä unikursseja, joissa käsitellään levollisen unen teemaa toiminnallisesti ja käytännönläheisesti puheen, liikkeiden, mielikuvien ja rentoutumisen kautta. Eija tarjoaa myös yksilöllistä rentoutushoitoa ja ohjausta, jossa pureudutaan esimerkiksi henkilökohtaisiin uniongelmiin, stressinaiheuttajiin ja niistä eroon pääsemiseen.

Lisätietoja Eheyden kursseista, hoidoista, tunneista ja palveluista: www.eheys.fi