Perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmillä on hoidettu ihmisiä tuhansien vuosien ajan ja akupunktio on yksi sen kulmakivistä. Myös länsimaisten lääkärien keskuudessa on huomattu akupunktion hyvät vaikutukset ja yhä useammin sitä suositellaan tukihoidoksi moniin sairauksiin ja vaivoihin.

Makaan vatsallani hoitopöydällä ja jännitän hieman hoitajan asettaessa neuloja paikoilleen. Hoidettavat alueet on valittu etukäteen käydyn keskustelun ja täyttämäni esitietolomakkeen perusteella. Neulat eivät varsinaisesti satu, mutta tuntuvat paineena ja kihelmöintinä hoidettavalla alueella.

2F7B6782Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan perimmäinen syy erilaisiin sairauksiin ja vaivoihin löytyy elimistön epätasapainotilasta. Akupunktiohoidon tarkoituksena on palauttaa elimistön luontainen tasapainotila. Hoidossa käytetään hyvin ohuita steriilejä kertakäyttöneuloja, jotka sijoitetaan eri puolille kehoa akupunktiopisteisiin kanaville, eli kehon eri elimiin yhteydessä oleville meridiaaneille. Kiinalaisen teorian oleellisena osana on qi eli energia. Neulat avaavat kanavia ja auttavat energiaa virtaamaan vapaammin. Länsimaalaisittain puhutaan usein hermoratojen ja verenkierron sekä kehon nestekierron stimuloinnista ja ympäröivien kudosten rentouttamisesta neulojen avulla.

Käytettiin mitä termiä tahansa, akupunktio-hoito on tutkitusti tehokas apu erityisesti erilaisten kiputilojen lievittämiseen. Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat monet nykyajan “tietotyöläisvaivat”, muun muassa uni- ja stressioireet, päänsärky ja migreeni, selkä- ja hartiaseudun lihaskivut sekä vatsa- ja ruuansulatusongelmat. Akupunktiosta on saatu apua myös hedelmättömyyteen sekä fibromyalgian, kroonisen paksusuolen tulehduksen ja chronin taudin oireisiin.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan ihmisessä toimii sekä lämmitys- että viilennysjärjestelmä, joiden epätasapainotila on syynä esimerkiksi unettomuuteen ja uniongelmiin. Lämmitysjärjestelmät ovat kuin yin ja yang – alituisessa muutoksessa luonnolliseen tasapainoon pyrkien. Viilennysjärjestelmän aktivoituminen edesauttaa unen saamista ja päivän valjetessa lämmitysjärjestelmä puolestaan aktivoituu ja varustaa meitä tarvittavalla energialla päivän askareisiin.

Minulle kerrotaan öisen heräilyni olevan merkki siitä, että lämmitysjärjestelmä käynnistyy liian aikaisin. Jalkateriini pistetään neuloja tasapainottamaan kehon lämmitysjärjestelmää ja parantamaan unen laatua. Yksi neuloista aiheuttaa tahattoman nytkähdyksen jalassa ja kevyen sähköiskun omainen kihelmöinti leviää pitkin varpaita. Neuloja laitetaan myös pään alueelle, jossa sijaitsevat useat stressiin vaikuttavat akupisteet. Selkä- ja hartiaseudun kipukohtia hoidetaan neulojen avulla paikallisesti, joskin samalla vahvistuvat myös monien muiden elimien hyvinvointi.

Hoitoprosessi on aina yksilöllinen ja elää hoidettavan tilanteen mukaan. Toisinaan erilaiset vaivat ovat kasautuneet pitkältä ajalta ja perimmäinen syy paljastuu vasta hoitojen edetessä. Säännölliset hoitokerrat noin viikon välein takaavat parhaan tuloksen ja usein hoitoja suositellaan otettavaksi kymmenen kerran hoitokuureina. Kiinalaisen lääketieteen mukaan hoitoaika on kolminkertainen vaivan kestoon nähden. Jos unioireet ovat kestäneet kuukauden, vaativat ne kolmen kuukauden hoitoa.

Hengittelen syvään, tuntuu, kuin selkäranka sulaisi neulojen alla. Hiljalleen vajoan syvään unenomaiseen tilaan ja säpsähdän, kun hoitaja palaa huoneeseen. Joko se puoli tuntia muka meni?! Hoidon jälkeen olo on rentoutunut ja samalla hieman pöllähtänyt, istun hetken hoitopöydän reunalla ennen kuin jalat tuntuvat taas kantavan. Illalla kotona olo tuntuu rennolta ja kevyeltä ja nousen ylös sohvalta irvistelemättä –ensi kertaa kuukausiin. Seuraavana yönä uni kantaa keskeytyksettä aamuun saakka.

Teksti: freelance-toimittaja ja -kirjoittaja Tanja Lupari
Kuva: Markus Helander

Asiantuntijana Ilkka Westman.

Ilkka Westman tarjoaa kokonaisvaltaista akupunktiohoitoa Eheydessä tiistaisin. Ilkka löysi akupunktiohoidon hoitavan ja tervehdyttävän voiman omakohtaisen burnoutin toipumisvaiheessa noin 10 vuotta sitten. Tuttava ehdotti akupunktiota avuksi burnoutin sivutuotteina tulleisiin suolisto- ja vatsavaivoihin. ”En uskonut siihen ollenkaan mutta menin kokeilemaan koska muitakaan keinoja ei enää ollut. Kahden hoitokerran jälkeen fyysiset vaivat olivat melkein parantuneet ja kolmannen jälkeen ne olivat kokonaan poissa. Vaikutus oli niin ällistyttävä että aloin miettiä mahdollisuuksia ruveta opiskelemaan akupunktiota. Aloitin päivätyön ohella 3,5 vuotta kestävät perinteisen kiinalaisen lääketieteen opinnot seuraavan vuoden alussa ja valmistuin kesäkuussa 2012.”

Lisätietoa Eheys-keskuksen tarjonnasta: www.eheys.fi