Kokemuksia Mindfulness Työssä -ohjaajakoulutuksesta

Työelämän hektisessä tahdissa arjesta uupuu usein läsnäolo ja keskittyminen tietoisesti käsillä olevaan hetkeen ja siihen mikä on merkityksellistä – tuntuu kuin aivot olisivat ihan eri paikassa kuin muu fyysinen olemus. Tietoa tulvii runsaasti joka suunnasta ja tekemisestä tulee helposti suorittamista. Läsnäolon puute omalta osaltaan voimistaa kiireen ja stressin tuntua.

Mindfulnessista on moneksi

Mindfulness tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja läsnäolon ja tietoisuuden lisäämiseen ja sen kautta työhyvinvoinnin parantamiseen, ihmisten henkilökohtaisesta elämästä puhumattakaan. Mindfulness-osaamista voidaan hyödyntää monipuolisesti työyhteisöissä ja erilaisissa toimenkuvissa, muun muassa esimies- ja johtotehtävissä sekä kehitystehtävissä. Mindfulness-taidoista hyötyvät myös esimerkiksi työnohjaajat, yrittäjät ja erilaisia koulutuspalveluita tarjoavat valmentajat sekä työterveyshuollon piirissä toimivat henkilöt.

Mindfulness vapauttaa unelmoimaan

Kansainvälisen organisaation assistentti- ja käännöstehtävissä pitkän työuran tehneelle Anne Saarenvirralle jo ensimmäinen kokemus mindfulnessista oli käänteen tekevä. Saarenvirta oli pitkään halunnut päästä vaikuttamaan ja auttamaan ihmisiä työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Hän on toiminut työsuojeluvaltuutettuna useiden vuosien ajan, järjestänyt työhyvinvointipäiviä liki 100 hengen työyhteisölle ja osallistunut erilaisille aiheeseen liittyville kursseille. Aiempaa kokemusta mindfulnessista hänellä ei kuitenkaan ollut.

– Minulle suositeltiin Taina Siukolaa erään toisen kurssin yhteydessä. Ilmoittauduin viikonloppukurssille ja kokemus oli tosi voimakas. Olen aina ollut ikään kuin diagnosoimaton adhd-aikuinen; kärsimätön, nopea liikkeissäni ja ajoittain hyvin stressaantunut. Aiemmin olin kokenut pieniä yksittäisiä hyvän olon hetkiä, jolloin en murehtinut menneitä tai tulevaisuutta. Mindfulnessin kautta sain viitekehyksen näille hetkille ja tietynlaiselle olemisen tilalle.

Samaan aikaan hain työlleni uudenlaista merkitystä ja uusia tapoja vaikuttaa joten ajoitus ei olisi voinut olla parempi; seuravana arkipäivänä ilmoittauduin Mindfulness Työssä -ohjaajakoulutukseen.

– Taina tekee koulutuksia isolla sydämellä ja hänen olemuksestaan huokuu kaikki se, mitä hän aidosti on. Opetusmateriaalit ovat erinomaisia ja Tainan opetustyyli erittäin selkeä ja kannustava. Koulutus antaa todella hyvät valmiudet lähteä rakentamaan omaa mindfulness-polkua, tuntuu että kaikki mahdollisuudet ovat avoinna, päätyönsä ohessa mindfulness-ohjauksia tekevä Saarenvirta pohtii.

– Ryhmämme kesken on vallinnut äärettömän lämmin ja avoin ilmapiiri ja aiomme järjestää tapaamisia jatkossakin ja katsoa, minne kaikkialle ihmisten polut ovat heitä vieneet.

Saarenvirran polut ovatkin risteilleet mindfulnessin myötä jo Berliinin puutarhoista lammastilalle Hyvinkäälle.

– Rakastan Berliiniä ja erityisesti sen puutarhoja! Pidän elokuussa 4-5.8. Gardens of the world –teemapuutarhassa ensimmäisen mindfulness-kurssini kävelymeditaatioineen. Osana samassa paikassa pidettävää kansainvälistä puutarhanäyttelyä ensi vuonna olen suunnittelemassa Mindfulness ja Berliinin puutarhat -tapahtumakokonaisuutta.

Työn alla ovat myös laidunmeditaatiot Hakalan lammas- ja pientilalla, jossa minulla on oma kummikaritsa. Eläinten läsnäolo on rauhoittavaa ja sopii hyvin yhdistettäväksi mindfulnessiin.

– Mindfulness on vapauttanut minut unelmoimaan ja olen sen myötä saanut mahdollisuuden palata niiden asioiden äärelle, joiden parissa olen ollut onnellisimmillani. Olen päästänyt irti vanhoista toimimattomista uskomuksista ja rajoittavista leimoista. Tuttavani, joita näen harvemmin, ovat ihmetelleet, kuinka paljon olemukseni on muuttunut viime vuodesta.

Elämänohjeeni onkin nykyisin “Unelmien pitää olla niin suuria, että muut nauravat niille!”

Mindfullness on kokemus armollisuudesta

Mindfulness-ohjaaja ja luovan ajattelun valmentaja Mirkka-Maaria Niskanen on ehtinyt elämässään moneksi. Ennen yrittäjäksi lähtöään Niskanen työskenteli pitkään viestinnän ja projektinhallinnan tehtävissä yritysmaailmassa. Omien sanojensa mukaan hän on ollut myös kotiäitinä, työttömänä, yrittäjänä ja monenlaisissa välitiloissa. Yksi on kuitenkin pysynyt tilasta toiseen: kiinnostus tietoisuuteen ja henkiseen kasvuun. Aiheeseen liittyvät erilaiset opinnot ja omat kokemukset ovat olleet osa Niskasen elämää jo yli viidentoista vuoden ajan. Hän on opiskellut taideterapiaa, kouluttautunut elämäntaidonvalmentajaksi ja osallistunut lukuisille kursseille.

– Osallistumista harkitessani mietin, tarjoaako koulutus jotain sellaista uutta, mitä en jo tietäisi. Jo koulutuksen alkuvaiheessa tuntui, että monet palaset loksahtivat paikoilleen; koulutus ikään kuin nivoi kaiken aiemmin oppimani yhteen käytännönläheisellä tavalla. Koen, että mindfulness tarjoaa matalan kynnyksen tietoisuustaitojen harjoitteluun ja mielenrauhan löytämiseen.

– Mindfulnesissa kiehtoo erityisesti hyväksynnän periaate, se että mihinkään ei tarvitse pyrkiä ja mitään ei tarvitse muuttaa tai suorittaa. Saa keskittyä vain olemaan ja huomioimaan. Ihmiset kaipaavat tässä ajassa armollisuuden kokemusta, se on eheyttävää suorituskeskeisessä maailmassa.

– Pidän erityisesti Tainan helposti lähestyttävästä ja aidosta olemuksesta sekä mielenkiintoisesta lähestymistavasta aiheeseen. Taina antaa oppilaille tilaa keskustella ja tuoda esiin omia näkemyksiä. Hyvin suunniteltu rakenne, joustava ohjausmetodi ja tila omalle kokemuksellisuudelle tekevät koulutuksesta tasapainoisen kokonaisuuden. Jokainen ohjaaja tekee asioita omalla tavallaan, ja tämä koulutus antaa hyvät valmiudet kehittää eteenpäin omia koulutuksia juuri sillä tyylillä joka itseä eniten puhuttelee.

Niskanen tarjoaa koulutuksia sekä yrityksille että yksityishenkilöille. Hän toimii myös kirjoittajana, valmentajana ja vahvuuksien kirkastajana.

– Olen erityisen kiinnostunut viemään työyhteisöihin työkaluja, joiden avulla voidaan astua ulos putkiajattelusta ja virittää mieltä luovaan asentoon. Myös tunne- ja kohtaamistaitojen kehittäminen on lähellä sydäntäni. Jo lyhyilläkin läsnäolon tuokioilla voi vahvistaa tietoisuutta, stressinhallintaa ja myötätuntoa.

Niskanen järjestää myös kaikille avoimia mindfulness-harjoitusiltoja. – Palautteissa hämmästellään sitä, miten puolessa tunnissa voi tapahtua niin paljon. Ja siinähän mindfullnessin viehätys piileekin – yksikin harjoitus vie ihan erilaiseen olemisen tilaan.

Teksti: freelance-toimittaja ja -kirjoittaja Tanja Lupari

Järjestyksessään kolmas Mindfulness Työssä -ohjaajakoulutus alkaa Helsingissä Eheys-keskuksessa syyskuussa 2016, lisätietoja: http://mindfulness-ohjaajakoulutus.fi/mindfulness-tyossa-ohjaajakoulutukset/mindfulness-tyossa-ohjaajakoulutus-helsinki-2016/